ÇOCUKLARDA UYKU DÜZENİ
ÇOCUKLARDA UYKU DÜZENİ NASIL SAĞLANIR?
Çocukların gelişimlerinde büyük rol oynayan uyku gereksinimi 2-5 yaş çocukları için ortalama 13-15 saat, 6-8 yaş için 12 saat, 8-10 yaş için 11 saat, 10 yaş ve ergenlik dönemi arasındaki süreçte ise 10-11 saat olmaktadır. Ancak çocuğunuz belirtilen bu standartlara uymuyor, daha az ya da daha fazla uyuyor olabilir. Günümüzde, çocukların hayatında okulun büyük zaman alması, ebeveynlerin genelde yoğun çalışıyor olmaları nedeniyle çocuklar anne-babalarıyla az zaman geçirebilmekte ve akşam eve geldiklerinde onlarla daha fazla zaman geçirebilmek için uyumayı reddetmektedirler. Bu sebeple çocukların uyku süreleri daha kısa olabilmektedir. Her çocuk biriciktir, kendine özeldir, diğer çocukların uyku süreleriyle kıyaslamamak gerekir. Önemli olan çocuğun uykusunu alabilmesi, gün içinde uykusuzluk yaşamamasıdır. Gece geç uyuyan çocuklarda eğer gündüz uykusu uyuyorlarsa bunun azaltılması gerekir.
Uyku düzeni adım adım yol alarak ve bir plan dahilinde oluşturulmalıdır. İstisnai durumlar dışında çocuğun anne-baba ile birlikte değil kendi yatağında kendi başına yatması sağlanmalıdır. Çocuk korkuyor ise uyuyana kadar anne ya da baba başında bekleyebilir ancak uyuduktan sonra kendi odasına gideceği söylenmelidir. Yine çocuğun durumu dahilinde çocuğun odasının kapısı açık bırakılabilir.
Uyku düzeni kazandırmada en önemli etkenlerden birisi çocuğa rutin oluşturmaktır. Çocuğun yatma zamanı geldiğini fark etmesi ve uykuya geçebilmesi için uyku öncesi rutinleri belirlenebilir. Örneğin; uykudan önce çocuğa odasında oynadığı oyuncaklar toplatılır. Daha sonra pijamalarını giymesi ve dişlerini fırçalaması yönünde çocuk desteklenebilir. Yatağına geçtiğinde çocuğunuz süt içebilir, uyku öncesi siz ona bir kitap okuyabilir ve kitap üzerine sohbet edilebilirsiniz. Kitap dışında klasik rahatlatan bir müzik dinlemesi de sağlanabilir, tüm bunlarla birlikte ortam loş ve sessiz olmalıdır.
Uyku düzeni sağlarken sabır ve kararlılığın önemli olduğunu unutmayın, bir süre sonra düzen oluşmaya başlayacaktır.
Uzman Psikolog Duygu Bakır
Sanatçı Çocuklar Kreş ve Gündüz Bakımevi