OKULA UYUM SÜRECİ
OKULA UYUM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Okula yeni başlayan çocuklarda özellikle de okul öncesi dönem çocuklarında ilk zamanlar okula alışma dönemi zorlu geçebilmektedir. Yoğun ağlamalar, anne-babayı bırakmak istememe, okula girmemek için direnme, okulda kendini iletişime kapatma, anne-babasının ne zaman geleceğini sürekli sorma gibi durumların yanında yaşanan kaygıdan dolayı karın ağrısı, mide bulantısı gibi fizyolojik belirtiler de görülebilmektedir.
-Çocuklar genellikle okula başladıklarında ne ile karşılaşacaklarını bilmedikleri ve onları kimsenin okuldan almayacağı, orada unutulacakları gibi düşüncelerden dolayı kaygı yaşarlar. Bu sebeple ailelerin okula başlamadan önce çocuğa kısa ve net açıklamalar ile gün sonunda onu okuldan alacaklarını ifade etmesi, kimin okula götürüp kimin okuldan alacağı konusunda bilgilendirmesi gerekmektedir.
-Okula gitmek istememe durumu bazen ilk günlerde hiçbir olumsuz belirti yokken sonradan da ortaya çıkabilir. Çocuğunuz ilk başlarda okulu ilk defa girdiği farklı bir çevre olarak görebilir ve ortamda çok fazla uyaran olmasının da etkisiyle başlangıçta ortam çocuk için cazip gelebilir. Daha sonraları sürekli okula gitmesi gerektiğini fark eden çocuk evdeki güvenli ve rahat alanını okula tercih etmek istemediği için gitmek istemeyebilir. Aileler bu konuda tutarlı olmalılar ve ailede herkesin farklı şeyler yaptığını, herkesin bir görevi olduğunu, onun ise okula gitmesi gerektiğini anlatmalılar.
-Okula uyum problemlerinin altında erken çocukluk döneminde bakım veren ile bağlanma problemleri yatabilmektedir. Çocuğunuz sizi bırakamıyorsa bile onunla birlikte sınıfa girmeyin. Okul psikoloğu ve sınıf öğretmenleri ile işbirliği içinde hareket etmeye çalışın.
-Uyku problemleri de çocuğunuzun okula gitme isteğini etkileyebilir. Çocuğunuzun uyku rutinini takip edin ve uykusuz okula gitmemesini sağlayın.
-Çocuğunuzdan ilk defa ayrı kalacağınız için siz de endişeleniyor olabilirsiniz. Öncelikle kendi kaygınızı yatıştırmaya ve çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Çünkü sizin kaygınız çocuğunuzu da kaygılandırabilir.
Uzman Psikolog Duygu Bakır
Sanatçı Çocuklar Kreş ve Gündüz Bakımevi